Με αργούς ρυθμούς οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων από το Δημόσιο

Sale

Το top7news.gr πωλείται. Για πληροφορίες γράψτε μας στo sales@top7news.gr

Με αργούς ρυθμούς οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων από το Δημόσιο

Με αργούς ρυθμούς οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων από το Δημόσιο

Πληρωμές ύψους 894,2 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν από την αρχή του έτους ως το τέλος Αυγούστου από το Δημόσιο για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα, εκκρεμών επιστροφών φόρων, και εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Ο ρυθμός εξόφλησης δεν κρίνεται ικανοποιητικός και δεδομένου ότι από αυτόν εξαρτάται η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, που τον Οκτώβριο «λήγει», η κυβέρνηση πρέπει να πατήσει τέρμα γκάζι. ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ ήδη έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου..

Ειδικοτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σχετικά με τις επιχορηγήσεις που δόθηκαν στους φορείς του Δημοσίου και τις πληρωμές που πραγματοποίησαν για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους, καθώς και για εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης προκύπτουν τα εξής:

  • Οι πιστώσεις που διατέθηκαν προς τους φορείς της γενικής κυβέρνησης για εξόφληση υποχρεώσεων προς τους ιδιώτες ανήλθαν στο οκτάμηνο στο ποσό των 424,7 εκατ. ευρώ ενώ εξοφλήθηκαν υποχρεώσεις συνολικού ύψους 513 εκατ ευρώ. Τον μήνα Αύγουστο διατέθηκαν πιστώσεις προς τους φορείς 32,2 εκατ ευρώ ενώ οι πληρωμές τους ανήλθαν σε 94,5 εκατ. ευρώ.
  • Για εκκρεμείς επιστροφές φόρων από την αρχή του έτους έως τον Αύγουστο διατέθηκαν πιστώσεις ύψους 145 εκατ. ευρώ, ενώ οι τελικές πληρωμές (επιστροφές) ανήλθαν σε 108,3 εκατ. ευρώ. Τον Αύγουστο οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 3,3 εκατ. ευρώ.
  • Σε ότι αφορά την τακτοποίηση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, οι χρηματοδοτήσεις προς το ασφαλιστικό σύστημα από την αρχή του έτους έως και τον Αύγουστο ανήλθαν σε 300 εκατ. ευρώ, ενώ οι τελικές πληρωμές διαμορφώθηκαν σε 272,9 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία σημειώθηκε επιτάχυνση της εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί ως προυπόθεση για την αποδέσμευση ως το τέλος Οκτωβρίου της υποδόσης των 800 εκατ ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.

Ειδικότερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων το Σεπτέμβριο προχώρησε σε επιστροφές φόρων ύψους 1,6 δισ. ευρώ, ενώ εντείνονται και οι ρυθμοί καταβολής εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, όπως προκύπτει από το χρονοδιάγραμμα που έθεσε προς τις αρμόδιες υπηρεσίες η διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Τα παραπάνω στοιχεία κάνουν το οικονομικό επιτελείο να αισιοδοξεί ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν και η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ δεν θα κινδυνεύσει.

Α.ΤΤο διαβάσαμε στο: In.gr
22/10/17

Διαβάστε  ακόμη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ