Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Η Αρχή Δημοσίων Εσόδων ακυρώνει τα επιδόματα που δώσαμε

Sale

Το top7news.gr πωλείται. Για πληροφορίες γράψτε μας στo sales@top7news.gr

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Η Αρχή Δημοσίων Εσόδων ακυρώνει τα επιδόματα που δώσαμε

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Η Αρχή Δημοσίων Εσόδων ακυρώνει τα επιδόματα που δώσαμε

Την ακύρωση στην πράξη των κυβερνητικών ρυθμίσεων για την άρση αδικιών, επισημαίνουν σε ερώτησή τους προς τον Υπουργό Οικονομικών, 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας στο στόχαστρο την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και προφανώς τον επικεφαλής της Γιώργο Πιτσιλή, τονίζοντας ότι πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες έχασαν την προβλεπόμενη έκπτωση του ΕΝΦΙΑ 2017, λόγω συνυπολογισμού στο ετήσιο εισόδημά τους έκτακτων εσόδων που προέρχονταν από την εφάπαξ «13η σύνταξη», το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ή αποζημιώσεις απολύσεων, παρότι αυτά είναι αφορολόγητα.

Οι ερωτώντες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος υπογραμμίζουν, πως όσα κατάφερε με κόπο να παράσχει η κυβέρνηση το Δεκέμβριο του 2016 σε χαμηλοσυνταξιούχους, χαμηλόμισθους και ανέργους, πάνε ουσιαστικά στο βρόντο, καθώς με το συνυπολογισμό αυτών των επιδομάτων στο εισόδημα οι συγκεκριμένες κατηγορίες δεν πληρούν πλέον τα κριτήρια για την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ και χάνουν την ευνοϊκή ρύθμιση.

«Με την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝ.Φ.Ι.Α για το έτος 2017, αυτά που με τόσο αγώνα καταφέραμε να παράσχουμε στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, παρά τις μνημονιακές επιταγές, τα ακυρώνουμε διατηρώντας αποφάσεις των προηγούμενων Γραμματέων Εσόδων», σημειώνουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν πως: «αν και αφορολόγητα και χωρίς να υπόκεινται σε εισφορά αλληλεγγύης. Παρόλα αυτά η ΑΑΔΕ τα συνυπολογίζει στο εισόδημα και τους αποκλείει από την ευνοϊκή ρύθμιση.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των πολιτών που θίγονται, καθώς και το δημοσιονομικό βάρος που προκύπτει αν αυτοί διατηρήσουν την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ και ερωτούν εάν ο ίδιος έχει λάβει γνώση γι’ αυτή την πρακτική, καλώντας τον να λάβει μέριμνα για την αποκατάσταση αυτής της «αδικίας».

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

»Θέμα: Κατάργηση της έκπτωσης του ΕΝ.Φ.Ι.Α λόγω συνυπολογισμού στο ετήσιο εισόδημα των έκτακτων εσόδων, όπως αποζημιώσεων απολύσεων καθώς και ποσών κοινωνικών παροχών.

«»Τα τελευταία χρόνια οι συμπολίτες μας έχουν επιβαρυνθεί με πληθώρα φόρων και έχουν δει τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται. Δε μπορεί όμως κανείς να παραβλέψει, πως η σημερινή Κυβέρνηση προσπαθεί για μια ορθολογική και κοινωνικά δίκαιη δημοσιονομική και φορολογική επιβάρυνση.
»Το Δεκέμβριο του 2016 και παρά την μεγάλη πολεμική από τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατορθώσαμε και πετύχαμε αυτό που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανέφερε στο διάγγελμα του προς τον ελληνικό λαό. Να αποκαταστήσουμε δηλαδή τις αδικίες, οι οποίες διαπράχθηκαν τα τελευταία χρόνια, έτσι ώστε αυτοί που σήκωσαν τα περισσότερα βάρη της κρίσης να είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα έχουν πρόσβαση στα οφέλη της ανάπτυξης.

»Στο πλαίσιο των ενεργειών αυτών, προωθήθηκαν και εφαρμόστηκαν μέτρα, όπως η καταβολή έκτατου επιδόματος, καθώς και η εφαρμογή σε πανελλαδική πλέον κλίμακα του Κ.Ε.Α (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης). Με την έκδοση όμως των εκκαθαριστικών του ΕΝ.Φ.Ι.Α για το έτος 2017, αυτά που με τόσο αγώνα καταφέραμε να παράσχουμε στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, παρά τις μνημονιακές επιταγές, τα ακυρώνουμε διατηρώντας αποφάσεις των προηγούμενων Γραμματέων Εσόδων.

»Συγκεκριμένα χιλιάδες συμπολίτες μας χαμηλοσυνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι και άνεργοι, έχασαν το δικαίωμα της έκπτωσης του ΕΝ.Φ.Ι.Α, επειδή ξεπέρασαν κατά τι, τα εισοδηματικά κριτήρια που έθετε η ΠΟΛ.1081/2016 Τροποποίηση της απόφασης ΠΟΛ 1212/2015 «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.): Διαδικασία χορήγησης εκπτώσεων, μειώσεων και αναστολής πληρωμής» λαμβάνοντας είτε το έκτακτο επίδομα, είτε επίδομα ανεργίας τα οποία συνυπολογίστηκαν στο συνολικό εισόδημα τους -αν και αφορολόγητα-, και χωρίς να υπόκεινται σε εισφορά αλληλεγγύης. Παρόλα αυτά η ΑΑΔΕ τα συνυπολογίζει στο εισόδημα και τους αποκλείει από την ευνοϊκή ρύθμιση.

»Ερωτάται ο κ. Υπουργός¨

- Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των θιγόμενων πολιτών και ποιο το δημοσιονομικό βάρος που προκύπτει από την διατήρηση της έκπτωσης στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. των ως άνω πολιτών;
- Έχει λάβει γνώση των παραπάνω και με ποιο τρόπο προτίθεται να διορθώσει τις ανωτέρω αναφερθείσες αδικίες.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Σέλτσας Κωνσταντίνος
Αντωνίου Χρήστος
Βράντζα Παναγιώτα
Γκιόλας Γιάννης
Εμμανουηλίδης Δημήτριος
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Θεωνάς Ιωάννης
Θηβαίος Νικόλαος
Ιγγλέζη Κατερίνα
Καρακώστα Εύη
Καστόρης Αστέριος
Κυρίτσης Γεώργιος
Μανιός Νικόλαος
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Μορφίδης Κωνσταντίνος
Μουμουλίδης Θεμιστοκλής
Μπαλαούρας Μάκης
Ντζιμάνης Γεώργιος
Ξυδάκης Νίκος
Πάλλης Γεώργιος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Ρίζος Δημήτριος
Ριζούλης Ανδρέας
Σεβαστάκης Δημήτριος
Σκούφα Μπέττυ
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζαμακλής Χαρίλαος
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τριανταφύλλου Μαρία
Ψυχογιός Γεώργιος»


Tags: ΑΑΔΕ, Πιτσιλής, ΕΝΦΙΑ, ΥΠΟΙΚ, Τσακαλώτος

Το διαβάσαμε στο: Skai.gr
22/11/17

Διαβάστε  ακόμη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ