«Μασάζ» σε βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή φύλου - Καταψηφίζει η ΝΔ

Sale

Το top7news.gr πωλείται. Για πληροφορίες γράψτε μας στo sales@top7news.gr

«Μασάζ» σε βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή φύλου - Καταψηφίζει η ΝΔ

VIDEO
Σε «πολιτικό μασάζ» για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου επιδόθηκε η κυβέρνηση πριν να ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια. Σύμφωνα με πληροφορίες της κυβέρνησης, έγινε «πολύ καλή η συζήτηση των τεσσάρων βουλευτών  (Γεννιά, Γάκης, Κασιμάτη, Μπόλαρης) με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή στον οποίο ήθελαν να θέσουν ερωτήματα.

Από πλευράς του υπουργού Δικαιοσύνης, στο κυβερνητικό στρατόπεδο, σε πρώτη φάση, δεν βλέπουν να αλλάζει κάτι σημαντικό. Όπως διευκρινίζουν «μικρές αλλαγές μπορεί να υπάρξουν, αλλά η φιλοσοφία δεν αλλάζει». Καταρχήν δεν βλέπουν κάποια διάθεση για αλλαγές, αλλά δεν ξέρουν τι θα προκύψει στην Ολομέλεια. «Ξεκινάει μια διήμερη Ολομέλεια» τονίζουν.

Οι κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν για τη ΝΔ ότι «αν πραγματικά θέλει να συμβάλει στον διάλογο για να ψηφίσει, εμείς είμαστε ανοιχτοί... Το θέμα είναι μην θέλει να προβάλει προφάσεις». 

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση δια του εισηγητή της Νίκου Παναγιωτόπουλου γνωστοποίησε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο, και κατέθεσε τη δική της πρόταση νόμου σύμφωνα με την οποία η διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου μπορεί να γίνει μόνο από ενήλικες από 18 και άνω - μόνο για μία φορά και υπό τη συνοδεία της ιατρικής γνωμάτευσης. 

Τι δήλωσαν στον ΣΚΑΪ για το θέμα 

«Δεν πρέπει να αισθανθούν αυτοί οι συμπολίτες μας ότι μπαίνουν στο περιθώριο. Δεν έχουμε να κερδίσουμε κάτι απομονώνοντάς τους» είπε στον ΣΚΑΪ για το επίμαχο ν/σ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.

Να παραμείνει η διάταξη για το δικαίωμα νομικής αναγνώρισης φύλου στα 15 έτη ζήτησε μέσω του ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης τονίζοντας όμως ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν όλες οι παρατηρήσεις του επιστημονικού κόσμου.

 


Τι προβλέπεται στο νομοσχέδιο

Δίνεται η δυνατότητα με δικαστική απόφαση- πάντα- ένα άτομο να αλλάξει το φύλο του, όταν συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις που θέτει το νομοσχέδιο, αναφέρονται λεπτομερώς, χωρίς να υποβληθεί, όπως γινόταν ως σήμερα, σε χειρουργική επέμβαση η ψυχιατρική θεραπεία.

Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται με τις νέες ρυθμίσεις να εμφανιστεί αυτοπροσώπως σε ειδική αίθουσα των δικαστηρίων, χωρίς δημοσιότητα και με εξασφάλιση της εχεμύθειας.

Η απόφαση του δικαστηρίου για την αλλαγή του φύλου του υποχρεωτικά δημοσιεύεται σε Ληξιαρχείο και η αλλαγή «περνάει» σε ταυτότητα, διαβατήριο και λοιπά.

Οι υπάλληλοι του Ληξιαρχείου και άλλων δημοσίων υπηρεσιών υποχρεούνται σε καθήκον εχεμύθειας σε σχέση με την αλλαγή φύλου των πολιτών.

Αλλαγή φύλου επιτρέπεται και στους έγγαμους, με την προϋπόθεση ότι ο γάμος τους κηρύσσεται αμέσως ανυπόστατος, αλλά αν θέλουν να συνεχίσουν την κοινή τους ζωή, τους δίνεται η δυνατότητα να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης.

Σε κάθε περίπτωση δεν επηρεάζονται οι σχέσεις τους με τα παιδιά τους, αν υπάρχουν, καθώς διατηρούνται στο ακέραιο οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο δικαίωμα αλλαγής φύλου παρέχεται δύο φορές. Μία φορά που το άτομο θα αλλάξει το φύλο του και μία ακόμα αν θέλει να επανέλθει στο προηγούμενο.

Με τις νέες ρυθμίσεις, επιχειρείται, να προβλεφθεί καταστρατήγηση του νόμου και για το λόγο αυτό, αναφέρεται ότι παρά την αλλαγή του φύλου, διατηρούνται σε ισχύ δικαιώματα και υποχρεώσεις που προϋπήρχαν.

Οι εν λόγω διατάξεις είναι από εκείνες που δέχονται επικρίσεις και προκαλούν αντιδράσεις, όπως και εκείνες που αφορούν τα ανήλικα.

Για τα ανήλικα προβλέπεται δικαίωμα αλλαγής φύλου με προϋποθέσεις αυστηρότερες, όπως είναι φυσικό, τη συναίνεση των γονιών τους και επιπλέον τη γνωμοδότηση πολυμελούς επιστημονικής επιτροπής η οποία συγκροτείται από πολλές ιατρικές ειδικότητες. Η συγκρότηση της θα προβλεφθεί με απόφαση του Υπουργού Υγείας.

Στο νομοσχέδιο υπάρχουν προβλέψεις για άτομα υπό δικαστική επιτήρηση η κηδεμονία και ρυθμίζονται και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες απαιτούνται ιατρικές πράξεις σχετικές με το φύλο, όταν διαπιστώνεται ιατρικά κίνδυνος για την υγεία των ανήλικων και ορίζεται πως και με ποίου την ευθύνη γίνονται.

Ανάλογες νομοθετικές αλλαγές έχουν γίνει και σε άλλες χώρες, Μάλτα, Ιρλανδία, Αργεντινή, Δανία ενώ σε πολλές χώρες ήδη αποτελεί παρελθόν η προϋπόθεση της χειρουργικής επέμβασης για την αλλαγή του φύλου, όπως στην Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και αλλού.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η ελληνική δικαιοσύνη με απόφαση της το 2016 που έχει καταστεί ήδη αμετάκλητη (εκδόθηκε από το Ειρηνοδικείο) έχει αποφανθεί ότι η αλλαγή του φύλου δεν προϋποθέτει χειρουργική επέμβαση κάτι που προσκρούει στα ανθρώπινα δικαιώματα και συνιστά κατά τον ΟΗΕ βάναυση προσβολή του ανθρώπου.

Σχετικά Άρθρα

Tags: φύλα, ΛΟΑΤ, εκκλησία, ΔΙΣ, Άγιον Όρος, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, εθνική αντιπροσωπεία

Το διαβάσαμε στο: Skai.gr
24/10/17

Διαβάστε  ακόμη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ