Αβραμόπουλος: Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει η ήπειρος της αλληλεγγύης

Sale

Το top7news.gr πωλείται. Για πληροφορίες γράψτε μας στo sales@top7news.gr

Αβραμόπουλος: Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει η ήπειρος της αλληλεγγύης

Αβραμόπουλος: Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει η ήπειρος της αλληλεγγύης

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξέφρασε την ανάγκη ευρύτερης συνεργασίας, σε μια εποχή σημαντικών μεταβολών, τόσο στο πεδίο της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών όσο και των προκλήσεων στο πεδίο της ασφάλειας, μιλώντας στην επιχειρηματική σύνοδο Ε.Ε.-Ευρασίας-Κίνας που διοργάνωσε ο Economist, με τίτλο «Χτίζοντας γέφυρες από την Ανατολή στη Δύση».

«Ζούμε σε μια εποχή σημαντικών μεταβολών. Η αστάθεια που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας και οι γειτονικές μας χώρες δεν γνωρίζει σύνορα. Η αστάθεια αυτή αναγκάζει κάποιους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις χώρες τους, ενώ, ταυτόχρονα, προκαλεί βία αλλά και προκαλείται από αυτή», υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος και τόνισε τον παγκόσμιο χαρακτήρα των σημερινών προκλήσεων. Σημείωσε, δε, ότι η μεγαλύτερη κρίση είναι αυτή των αξιών.

«Όταν οι πολίτες μας ζουν με την ανασφάλεια, την αστάθεια και το άγνωστο, είναι εύκολο να στρέφονται προς την απομόνωση και την εσωστρέφεια, να απορρίπτουν την παγκοσμιοποίηση, να γκρεμίζουν γέφυρες και να ορθώνουν τείχη, να επηρεάζονται από τα συνθήματα του λαϊκισμού και τη ρητορική του εθνικισμού. Όποτε συναντώνται ο εθνικισμός με τον λαϊκισμός δημιουργείται μια πολύ επικίνδυνη απειλή για τις κοινωνίες μας», τόνισε με νόημα ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Αναφερόμενος στη μεταναστευτική κρίση, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι η διαχείρισή της, αλλά και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, κατέστησαν εφικτές μόνο όταν «αντί για τείχη, χτίζουμε γέφυρες και ανοίγουμε δρόμους συνεργασίας». «Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο όχι μόνο για την κοινωνική συνοχή και την ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας, αλλά και για την ευημερία των οικονομιών μας και τη σταθερότητα των δημοκρατιών μας», είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

«Μιλάμε συχνά για την Ανατολή και τη Δύση, τον Βορρά και τον Νότο. Ένας Ευρωπαίος πολίτης, όμως, μπορεί να είναι το ίδιο εκτεθειμένος ή να υποστεί τις ίδιες συνέπειες μιας τρομοκρατικής ή διαδικτυακής επίθεσης με έναν Κινέζο πολίτη. Ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Οι απαντήσεις μας δεν μπορούν, επομένως, παρά να είναι παγκόσμιες και γι' αυτό έχει καθοριστική σημασία η συνεργασία σε διασυνοριακό επίπεδο», σημείωσε και προσέθεσε ότι τα τελευταία χρόνια, η Ευρώπη εργάστηκε εντατικά για τη βελτίωση του συντονισμού της δράσης της τόσο στα ζητήματα της μετανάστευσης όσο και της ασφάλειας, τόσο εντός της ΕΕ όσο και με τρίτες χώρες εταίρους της.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκε στα θετικά βήματα που έγιναν για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης τα τελευταία δύο χρόνια «Η Ευρώπη είναι και πρέπει να παραμείνει η ήπειρος της αλληλεγγύης όπου θα μπορούν να βρίσκουν καταφύγιο όσοι χρήζουν προστασίας», είπε με νόημα και επέμεινε ότι η Ευρώπη δεν μετατρέπεται σε φρούριο. «Αντίθετα, η Ευρώπη είναι ανοικτή υπό την προϋπόθεση ότι θα προστατεύονται πιο αποτελεσματικά τα σύνορά μας και ότι αυτοί που έρχονται στην Ευρώπη ακολουθούν νόμιμες οδούς», σημείωσε.

Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα κοινωνικά και οικονομικά πλεονεκτήματα που απορρέουν από το φαινόμενο της μετανάστευσης, τονίζοντας παράλληλα ότι σε λίγες δεκαετίες, οι ιστορικοί θα χαρακτηρίζουν αυτή την εποχή ως «εποχή της ανθρώπινης κινητικότητας».
Αναφερόμενος στη διασύνδεση Δύσης και Ανατολής, ανέφερε πως αυτό γίνεται ολοένα και πιο πολύ στους τομείς της κινητικότητας, του εμπορίου και της βιομηχανίας, του περιβάλλοντος, της ενέργειας και της ασφάλειας και προσέθεσε ότι η Ευρώπη είναι ένας πολύ ελκυστικός προορισμός για την Ανατολή σε ό,τι αφορά τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

«Αυτό είναι το είδος κινητικότητας πάνω στο οποίο πρέπει, από κοινού, να βασισθούμε. Αυτό όμως σημαίνει, επίσης, ότι πρέπει να περιορίσουμε, σε παγκόσμιο επίπεδο, την παράτυπη μετανάστευση», σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος. «Χρειαζόμαστε μια συντονισμένη προσέγγιση για τη μετανάστευση και σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρέπει και οι διεθνείς εταίροι, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας, να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί για τους πρόσφυγες παγκοσμίως», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.

«Είναι προς το κοινό μας συμφέρον να ενισχύσουμε την ασφάλεια και να επενδύσουμε στην παγκόσμια ειρήνη. Οι εμπειρίες του παρελθόντος μας δίδαξαν ότι η κοινή δράση είναι απαραίτητη και ότι μόνο μέσα από μια πραγματική και αποτελεσματική Ένωση Ασφάλειας στην Ευρώπη μπορούμε να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία, διαθέτοντας ενότητα και επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα», είπε ο κ. Αβραμόπουλος και προσέθεσε ότι η μάχη ενάντια στην τρομοκρατία δεν μπορεί παρά να είναι συλλογική. «Αυτό είναι το πρότυπο που προωθούμε στην Ευρώπη και στο οποίο βασίζονται οι πρωτοβουλίες μας για τη συνεργασία μας σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει πλέον χώρος για το λεγόμενο «βαθύ κράτος» στην παγκόσμια μάχη κατά της τρομοκρατίας. Ωστόσο, το «βαθύ κράτος» συνεχίζει να αντιστέκεται».


Tags: Αβραμόπουλος

Το διαβάσαμε στο: Skai.gr
22/10/17

Διαβάστε  ακόμη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ