Επινίκιο μήνυμα δύναμης αλλά και σύνθετης πολιτικής από τη Μέρκελ

Sale

Το top7news.gr πωλείται. Για πληροφορίες γράψτε μας στo sales@top7news.gr

Επινίκιο μήνυμα δύναμης αλλά και σύνθετης πολιτικής από τη Μέρκελ

Επινίκιο μήνυμα δύναμης αλλά και σύνθετης πολιτικής από τη Μέρκελ

Μήνυμα ότι παραμένει κυρίαρχη στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας έστειλε η Άνγκελα Μέρκελ, υπό τη σκιά των exit polls που δείχνουν ότι το Χριστιανοδημοκρατικό μπλοκ χάνει περίπου εννέα μονάδες σε σχέση με τις κάλπες του 2013.

Στην πρώτη επινίκια τοποθέτησή της, η κ. Μέρκελ επισήμανε ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές συμμάχους τους, αν και παραδέχτηκε ότι ήλπιζε σε καλύτερο αποτέλεσμα.

Απέφυγε να μιλήσει περαιτέρω για την προοπτική σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, με δεδομένο ότι τα έως τώρα exit polls δείχνουν πως ο μόνος βιώσιμος σχηματισμός είναι μία τρικομματική συνεργασία της κ. Μέρκελ με τους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους, ο οποίος όμως είναι πολιτικά δύσκολος.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, που επίσης υπέστησαν βαριές απώλειες, έχουν ήδη απορρίψει το ενδεχόμενο νέας συνεργασίας με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Η κ. Μέρκελ αφιέρωσε μέρος της σύντομης δήλωσής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι το μπλοκ πρέπει να ενισχυθεί.

Φρόντισε όμως να συνδυάσει το φιλοευρωπαϊκό προφίλ με μήνυμα ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση, ουσιαστικά αναγνωρίζοντας ότι μέρος της διαρροής ψηφοφόρων οφείλεται στο αντιμεταναστευτικό μήνυμα του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή ως τρίτη δύναμη.

Η κ. Μέρκελ σημείωσε μάλιστα ότι θα εξετάσει τις ανησυχίες και τους φόβους των ψηφοφόρων του AfD.

Μεγάλες απώλειες για τους Χριστιανοκοινωνιστές

Το αποτέλεσμα της κάλπης είναι ιδιαίτερα αρνητικό και για τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών.

Σύμφωνα με τα έως τώρα exit polls η παράταξη αποσπά μόλις 38,5%, χάνοντας περισσότερες από 11 μονάδες σε σχέση με το 2013. Πρόκειται για ένα από τα χειρότερα αποτελέσματα στην μεταπολεμική περίοδο.

Για «πικρή απογοήτευση» έκανε λόγο ο επικεφαλής του κόμματος, Χορστ Ζεχόφερ.


Σχετικά Άρθρα

Tags: Άνγκελα Μέρκελ, εκλογές στη Γερμανία, Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστές

Το διαβάσαμε στο: Skai.gr
21/10/17

Διαβάστε  ακόμη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ