Σε εμβολιασμό παιδιών Ρομά για την ιλαρά επικεντρώνεται το υπουργείο Υγείας

Sale

Το top7news.gr πωλείται. Για πληροφορίες γράψτε μας στo sales@top7news.gr

Σε εμβολιασμό παιδιών Ρομά για την ιλαρά επικεντρώνεται το υπουργείο Υγείας

Σε εμβολιασμό παιδιών Ρομά για την ιλαρά επικεντρώνεται το υπουργείο Υγείας

Σε εγρήγορση βρίσκεται το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ότι αφορά την προστασία του πληθυσμού από την επιδημία ιλαράς που πλήττει πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός υπενθύμισε ότι είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα εμβολιαστικής κάλυψης ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, κυρίως Ρομά, ενώ έχει επιτευχθεί εμβολιασμός στο 90% των παιδιών-προσφύγων.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε ο υπουργός Υγείας για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ερωτηθείς για το θέμα της ιλαράς, τόνισε ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων και πως το 90% των παιδιών στην Ελλάδα είναι επαρκώς εμβολιασμένα. «Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στην ΕΕ, γι' αυτό και τα 150 κρούσματα ιλαράς που έχουν καταγραφεί, σε ποσοστό 75% αφορούν Ρομά και οικονομικούς μετανάστες», είπε και πρόσθεσε ότι μόνο το 50% των παιδιών Ρομά είναι εμβολιασμένα.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ ήδη έως σήμερα έχει διενεργήσει περισσότερους από 1.500 εμβολιασμούς με MMR σε καταυλισμούς Ρομά στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και σκοπεύει να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, ώστε να αυξηθεί η κάλυψη των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων.

Αναφερόμενους στα παιδιά προσφύγων/μεταναστών, εξήγησε ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα που έχει από πέρσι τεθεί σε εφαρμογή στους καταυλισμούς, αρχής γενομένης από την Ειδομένη, έχει πετύχει την επαρκή εμβολιαστεί κάλυψή τους και έναντι της ιλαράς. «Είμαστε σε απευθείας επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας παρέχοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε η φοίτηση των παιδιών προσφύγων φέτος να γίνει κανονικά στα ελληνικά σχολεία, καθώς δεν προκύπτουν υγειονομικοί κίνδυνοι από την παρουσία τους», εξήγησε ο κ. Ξανθός.

Τέλος, είπε ότι το υπουργείο Υγείας είναι σε συνεννόηση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ώστε να λειτουργήσει ο κρατικός μηχανισμός με αποτελεσματικότητα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. «Προς το παρόν δεν χρειάζεται να λάβουμε συμπληρωματικά μέτρα αλλά αν χρειαστεί θα το κάνουμε, αξιολογώντας τα δεδομένα», τόνισε και σχολίασε ότι «δεν είναι ώριμες οι συνθήκες στην Ελλάδα για επιβολή μέτρων υποχρεωτικού εμβολιασμού, όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες. Εμείς επενδύουμε στην πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών ώστε να αντιλαμβάνονται τα οφέλη του εμβολιασμού για τους ίδιους και την κοινωνία συνολικά».

Μαίρη Μπιμπή


Το διαβάσαμε στο: In.gr
21/10/17

Διαβάστε  ακόμη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ