Σιζόπουλος: Βεβιασμένη η απόφαση Λιλλήκα για προεδρικές

Sale

Το top7news.gr πωλείται. Για πληροφορίες γράψτε μας στo sales@top7news.gr

Σιζόπουλος: Βεβιασμένη η απόφαση Λιλλήκα για προεδρικές

Σιζόπουλος: Βεβιασμένη η απόφαση Λιλλήκα για προεδρικές

Λευκωσία: Βεβιασμένη θεωρεί ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος την απόφαση του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές και επαναλαμβάνει ότι το κόμμα του θεωρεί πως ο ενδιάμεσος χώρος πρέπει να κατέλθει με ένα μόνο υποψήφιο, ο οποίος να συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να εκλεγεί.

Σε δηλώσεις στα γραφεία της ΕΔΕΚ ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΣΥΚΑΛΑ, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως η άποψη του Κινήματος του είναι πως πρέπει όλα τα κόμματα τα οποία διαφωνούν με τη σημερινή μορφή διαχείρισης στο Κυπριακό , αλλά και με σημαντικά θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης, "οφείλουμε να ενώσουμε δυνάμεις και να στηρίξουμε αποφασιστικά μια υποψηφιότητα η οποία να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές".

Αυτές είναι, είπε, πιθανότητες εκλογής, πρότερο έντιμο πολιτικό βίο, και αξιοπιστία στο ότι θα τηρηθεί το όποιο πρόγραμμα διακυβέρνησης θα συμφωνηθεί ανάμεσα σε αυτές τις πολιτικές δυνάμεις.

Επίσης, πρόσθεσε, θα ήταν χρήσιμο και σωστό περισσότερο να εξυπηρετήσουμε αυτό το συγκεκριμένο, μεγάλο στόχο, παρά να προσπαθεί ο καθένας από εμάς, μεμονωμένα, να δημιουργήσει πρωθύστερα ή και ενδεχόμενα τετελεσμένα για να εξασφαλίσει το χρίσμα.

“Γι ‘ αυτό και η ΕΔΕΚ μέχρι στιγμής απέφυγε να λάβει μέρος σε οποιεσδήποτε διμερείς συναντήσεις με άλλα κόμματα γιατί αφενός μεν θέλουμε προηγουμένως να μελετήσουμε προσεκτικά ολόκληρο το πεδίο για το πως διαμορφώνεται, να υπάρχουν συγκεκριμένες απόψεις και προτάσεις και δεύτερο γιατί η οποιαδήποτε προσπάθεια δεν πρέπει να προέλθει μέσα και κύρια από τις διμερείς επαφές αλλά μέσα από την κοινή συνάντηση όλων όσων ενδιαφέρονται να υλοποιηθούν οι βασικοί στόχοι όπως τους έχω θέσει από την αρχή”, ανέφερε.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι εκ των πραγμάτων και όπως η κατάσταση έχει διαμορφωθεί και επειδή έχουν ζητηθεί κάποιες συναντήσεις, είναι λογικό ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τις συναντήσεις αυτές όμως οι θέσεις της ΕΔΕΚ είναι αυτές που έχουν διατυπωθεί.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σιζόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κ. Λιλλήκας ενήργησε βεβιασμένα, όμως “δεν μπορώ να καθορίσω την πολιτική συμπεριφορά κανενός πολιτικού προσώπου και κανενός κόμματος”.

Σε άλλη ερώτηση ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ επανέλαβε ότι θα προσέλθει σε συναντήσεις αν του ζητηθεί, όμως σε αυτές θα καταθέσει τη θέση του κόμματός του ότι ένας πρέπει να είναι ο υποψήφιος και να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

“Η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα κοινής διαβούλευσης όλων των δυνάμεων που πραγματικά ενδιαφέρονται να υπάρξει αυτή η αλλαγή στη διακυβέρνηση της πατρίδας μας”, ανέφερε.

Συνάντηση έχει ήδη ζητήσει ο κ. Λιλλήκας και το αργότερο αύριο θα ξεκαθαρίσει ο τόπος και χρόνος.

Συμφωνία με νοσηλευτές

Για τη συμφωνία Κυβέρνησης -νοσηλευτών, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι από τη στιγμή που η πολιτεία προχώρησε σε αναβάθμιση του εκπαιδευτικού προγράμματος των νοσηλευτών και μεταφέρθηκε το πρόγραμμα από την ανώτερη στην ανώτατη εκπαίδευση με τετραετή φοίτηση, όφειλε να ικανοποιήσει αυτό το επιστημονικό κριτήριο των νοσηλευτών όπως επίσης και οποιονδήποτε άλλων επαγγελμάτων ανώτατης φοίτησης.

Ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η αναγνώριση αυτή, πρέπει να γίνεται σε όλους όσους εντάσσονται στην επιστημονική πυραμίδα της δημόσιας διοίκησης και όχι στην τεχνική.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει κάποιες εξηγήσεις. “Γιατί πριν από ένα χρόνο είχε απορρίψει αυτό το αίτημα και είχε οδηγήσει τους νοσηλευτές σε πολυήμερη απεργία και κινητοποιήσεις τις οποίες μόνο η ΕΔΕΚ είχε έμπρακτα στηρίξει και ξαφνικά σήμερα αναγνωρίζει την αναγκαιότητα ικανοποίησης αυτού του αιτήματος”, διερωτήθηκε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι ο λόγος είναι προφανής, “οι επικείμενες προεδρικές εκλογές και το γεγονός ότι το προεδρικό περιβάλλον αναγνωρίζει ότι υπάρχει μια αυξημένη δυσαρέσκεια των πολιτών έναντι της διακυβέρνησης, τόσο όσον αφορά θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης αλλά πολύ περισσότερο όσον αφορά τον τρόπο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του διαχειρίζονται το Κυπριακό”.

Σε παρατήρηση ότι ο Υπουργός Υγείας έλεγε εδώ και καιρό ότι μέσα από την αυτονόμηση θα υπάρξει και αναγνώριση των πτυχίων και κλιμάκων, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι αυτό έγινε πολύ πρόσφατα. “Να υπενθυμίσω ότι η Κυβέρνηση είχε κωφεύσει στα αιτήματα των νοσηλευτών πριν από ένα χρόνο όταν πραγματοποιούσαν τις κινητοποιήσεις τους”, είπε.

Ανέφερε ότι η θέση του Υπουργού τουλάχιστο το τελευταίο χρονικό διάστημα στο οποίο είχε μαζί του συνάντηση, ήταν αυτή “αλλά δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι εδώ και ένα χρόνο έλεγε για την αυτονόμηση και την αναγνώριση πτυχίων γιατί έχω την εντύπωση ότι η Κυβέρνηση τότε δεν είχε αποδεχτεί το αίτημα των νοσηλευτών και γι' αυτό έγιναν και οι κινητοποιήσεις”.

Ανέφερε ακόμη ότι αύριο το πρωί θα παραθέσει αναλυτικά τις θέσεις της ΕΔΕΚ για το ζήτημα της αυτονόμησης των νοσηλευτηρίων και της εφαρμογής του ΓεΣΥ ότι μεταξύ άλλων απουσιάζει ολοκληρωμένη και συγκροτημένη οργανική και οργανωτική άποψη για το πως θα πρέπει να εφαρμοστεί το Σχέδιο και η αυτονόμηση.

“Πρέπει να καταστεί σαφές ότι με την ψήφιση των δύο νομοσχεδίων το πρόβλημα δεν επιλύεται και χρειάζονται και άλλα σημαντικά και πρακτικά βήματα”, ανέφερε.


Το διαβάσαμε στο: Philenews.com
25/11/17

Διαβάστε  ακόμη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ