Προεκλογικό κοστούμι για Νικόλα έκοψαν στο ΔΗΚΟ

Sale

Το top7news.gr πωλείται. Για πληροφορίες γράψτε μας στo sales@top7news.gr

Προεκλογικό κοστούμι για Νικόλα έκοψαν στο ΔΗΚΟ

Προεκλογικό κοστούμι για Νικόλα έκοψαν στο ΔΗΚΟ

Λευκωσία: Προμήνυμα της εξαγγελίας Νικόλα Παπαδόπουλου ως υποψήφιου για τις προεδρικές εκλογές του 2018 στέλνει η ανάγνωση της ομόφωνης χθεσινής απόφασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ. Καθορίζοντας τις παραμέτρους μέσα στις οποίες θα πρέπει να κινηθεί το κόμμα ενόψει προεδρικών εκλογών, αλλά αποφεύγοντας την ονοματολογία, το Εκτελεστικό Γραφείο σκιαγράφησε το προφίλ του υποψήφιου με τον οποίο θα πορευθεί το ΔΗΚΟ.

Παράλληλα το Εκτελεστικό Γραφείο εξουσιοδότησε τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, μαζί με αντιπροσωπεία της Γραμματείας, να ξεκινήσει επαφές με τα κόμματα του ενδιάμεσου, αποκλείοντας το ενδεχόμενο διαλόγου με ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ. Με τη χθεσινή απόφαση, το ΔΗΚΟ σέρνει πρώτο τον χορό της προεκλογικής για τα κόμματα του ενδιάμεσου, θέλοντας να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον διάλογο για συνεργασία.
  Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πλέον γενική πεποίθηση εντός του κόμματος ότι θα πρέπει το ΔΗΚΟ να διεκδικήσει την προεδρία, έχοντας τον ηγετικό ρόλο στον χώρο του ενδιάμεσου. Είναι επίσης γνωστό ότι έχουν γίνει παρασκηνιακές επαφές βολιδοσκοπώντας τις προθέσεις των υπόλοιπων κομμάτων (πλην της Συμμαχίας Πολιτών) σε μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου και, όπως αφήνουν να εννοηθεί στελέχη του κόμματος, η πρώτη αντίδραση είναι θετική.

Στο ΔΗΚΟ επενδύουν στην πίεση που θα δημιουργήσει προς τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα μια συστράτευση των υπόλοιπων τεσσάρων κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου. Σε μια τέτοια περίπτωση θεωρούν ότι ο Γιώργος Λιλλήκας είτε θα αποσύρει την πρόθεσή του για υποψηφιότητα και θα μπει στο πλευρό των υπόλοιπων κομμάτων του ενδιάμεσου, είτε θα υποστεί το κόστος υπό το βάρος της πίεσης ότι η υποψηφιότητά του υποσκάπτει τις προσπάθειες του ενδιάμεσου. Θεωρούν επίσης δεδομένο ότι ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει στήριξη από το ΑΚΕΛ.
  Μέσα από το γραπτό κείμενο της χθεσινής απόφασης διαφαίνονται οι άξονες πάνω στους οποίους το ΔΗΚΟ θα κινηθεί στον προεκλογικό μαραθώνιο. Αρχικώς, καταγράφοντας όλα τα αρνητικά της διακυβέρνησης ΔΗΣΥ και προηγουμένως του ΑΚΕΛ και εξηγώντας έτσι και τους λόγους αποκλεισμού της όποιας συνεργασίας μαζί τους. Τονίζεται χαρακτηριστικά η αποτυχία, όπως αναφέρεται, της πολιτικής Αναστασιάδη και των ηγεσιών ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ στο Κυπριακό, αλλά και στην εσωτερική διακυβέρνηση. Παράλληλα, η απόφαση καταλήγει στους λόγους για τους οποίους απαιτείται αλλαγή καθορίζοντας και τους στόχους.
  «Σε αυτό το κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον, το Εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος ομόφωνα όρισε ως στόχο του στις προεδρικές εκλογές του 2018 την πολιτική αλλαγή:

  • Με νέα στρατηγική στο Κυπριακό,
  • Με σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας,
  • Με προτεραιότητα την κοινωνική συνοχή,
  • Με καινοτόμες δράσεις που βελτιώνουν τη ζωή του πολίτη.»
Τονίζεται μέσα από την απόφαση ότι η πολιτική αλλαγή μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από τη συνεργασία των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου σε μια κοινή νικηφόρα υποψηφιότητα.
  Η φωτογράφηση Νικόλα Παπαδόπουλου δεν αποτυπώνεται μόνο μέσα από το κείμενο της ανακοίνωσης, αλλά και από τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, στην οποία επικράτησε γενικά η αντίληψη για υποψηφιότητα από τον χώρο του ενδιάμεσου και συζήτηση για συνεργασία μόνο με τα κόμματα που προέρχονται από συγκεκριμένο ιδεοπολιτικό χώρο, αποκλείοντας ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.
  Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Μάρκος Κυπριανού τόνισε ακόμα πιο ξεκάθαρα ενώπιον του Εκτελεστικού Γραφείου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, την άποψη ότι ο υποψήφιος του ενδιάμεσου πρέπει να προέρχεται από το ΔΗΚΟ.
  Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου επεσήμανε ότι θα γελοιοποιηθούν σε περίπτωση που το ΔΗΚΟ προχωρήσει σε συνεργασία είτε με τον ΔΗΣΥ είτε με το ΑΚΕΛ.
  Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Άθως Αντωνιάδης, ο οποίος επεσήμανε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε με μια επιλογή αλλαγής, με υποψηφιότητα που να προέρχεται μόνο από τον χώρο του ενδιάμεσου.
Ο Χρύσανθος Σαββίδης, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου και επικεφαλής του τομέα Παιδείας του κόμματος, επεσήμανε ότι μόνο με προέδρους προερχόμενους από τον χώρο του κέντρου εφαρμόστηκε σωστή διαχείριση του Κυπριακού και επιτυχία στην οικονομία.
  Σημειώνεται ότι από τη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου απουσίαζε δικαιολογημένα ο βουλευτής Λεμεσού Άγγελος Βότσης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο του κόμματός του εξέφρασε τη στήριξή του στην όποια απόφαση. Απουσία, επίσης δικαιολογημένη, κατέγραψε και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Χρίστος Πατσαλίδης, ο οποίος είναι απασχολημένος με τις διεργασίες του Πάφος 2017. Φυσικά απών ήταν και ο τέως πρόεδρος του κόμματος Μάριος Καρογιάν, ο οποίος απέχει από τις συνεδρίες του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ.   ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΛΙΛΛΗΚΑ - ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ   Ο πρώτος κύκλος άτυπων επαφών του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα με τα κόμματα του ενδιάμεσου, ολοκληρώνεται σήμερα με τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο. Η συνάντηση, η οποία γίνεται με πρωτοβουλία του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών, έχει οριστεί για σήμερα το απόγευμα, αμέσως μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΕΔΕΚ και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα γίνει μια πρώτη επεξήγηση των προθέσεων για το ενδεχόμενο συνεργασίας ενόψει εκλογών. Τον Γιώργο Λιλλήκα θα συνοδεύει στη συνάντηση ο αναπλ. πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Στέλιος Αμερικάνος, ενώ τον Μαρίνο Σιζόπουλο, ο αναπλ. πρόεδρος της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, ο Γραμματέας Κεντρικής Επιτροπή Χρύσος Τουλούπης, η αντιπρόεδρος Μαρία Βασιλειάδου και η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μαρία Παναγιώτου.
Σιζόπουλος: Δεν θα συρθούμε από κανέναν   Ξεκάθαρο μήνυμα θέλησε να στείλει, ενόψει και της σημερινής συνάντησης με τον Γιώργο Λιλλήκα, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι σέβεται τις επιλογές οποιουδήποτε κόμματος και προέδρου κόμματος, ωστόσο έσπευσε να τονίσει ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να συρθούμε σε επιλογές άλλων κομμάτων ή άλλου προέδρου». Ο Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ακόμα ότι πριν μπουν σε ονοματολογία για τις προεδρικές εκλογές, θα πρέπει τα κόμματα που θέλουν να συνεργαστούν να καταλήξουν σε ένα πλαίσιο συνεργασίας αλλά και στα κριτήρια που θα πρέπει να έχει ένας υποψήφιος, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα εκλογής. «Τότε μόνο θα πρέπει να περάσουμε σε θέμα ονομάτων και υιοθέτηση ονόματος», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ.   Ελένη Θεοχάρους: Συνεργασία πατριωτικών δυνάμεων   Η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους επανέλαβε χθες την ανάγκη συνεργασίας του πατριωτικού χώρου ώστε να εκπροσωπηθεί μόνο από έναν υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του 2018. Προχώρησε ωστόσο ένα βήμα παρακάτω, κάνοντας ανοίγματα και πέραν των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου. Όπως είπε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις της η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, ο πατριωτικός χώρος επεκτείνεται σε όλη την κομματική διαστρωμάτωση από την πέραν του ΔΗΣΥ δεξιά στον ίδιο τον ΔΗΣΥ, στο ΑΚΕΛ και στην πέραν του ΑΚΕΛ αριστερά. «Είναι ένας τεράστιος χώρος αυτός που περιγράφω ως πατριωτικό. Είναι ο χώρος ο οποίος δεν αποδέχεται όλες αυτές τις συγκαταβάσεις και τις υποχωρήσεις και την αθλιότητα της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», δήλωσε.
Γράφει: Φρίξος Δαλίτης

Το διαβάσαμε στο: Philenews.com
21/11/17

Διαβάστε  ακόμη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ