Μοντ Πελεράν: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση ΠτΔ, Ακιντζί, Άιντα και Σπέχαρ

Μοντ Πελεράν: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση ΠτΔ, Ακιντζί, Άιντα και Σπέχαρ

Μοντ Πελεράν: Ολοκληρώθηκε το δείπνο εργασίας ανάμεσα στους δύο ηγέτες Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, τον Ειδικό Συμβούλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα και την Ειδική Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στο ξενοδοχείο Λε Μιραντόρ, στο ελβετικό θέρετρο του Μοντ Πελεράν.
 
Το δείπνο ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 απόψε (ώρα Κύπρου) και σε αυτό συμμετείχαν αρχικά και οι δύο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίας Μπουρτζιού, οι οποίοι ωστόσο αποχώρησαν πριν από λίγο.

Είχε προηγηθεί διάλειμμα περίπου επτά ωρών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο είχε μια γενικότερη ανταλλαγή απόψεων για την πορεία των συνομιλιών στο Μον Πελεράν.

Προηγουμένως, γύρω στις 18.30 τοπική ώρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με την ε/κ διαπραγματευτική  ομάδα που συμμετέχει στις συνομιλίες που πραγματοποιούνται με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, και τη διαπραγματευτική του ομάδα, στο ελβετικό θέρετρο.

Η σημερινή ημέρα σημαδεύτηκε από διαλείμματα και συσκέψεις των διαπραγματευτικών ομάδων. Φαίνεται από τη μια ότι συνεχίζει να υφίσταται το χάσμα στις θέσεις των δύο πλευρών αλλά και το ότι πρώτιστος στόχος του Μουσταφά Ακιντζί από το δεύτερο ταξίδι του στην Ελβετία ήταν να πάρει ημερομηνία για πολυμερή χωρίς την ίδια ώρα να δώσει χάρτη. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προγραμματίσει για απόψε οι δημοσιογράφοι να μεταβούν στο ξενοδοχείο όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για να προβεί σε δηλώσεις. 
  Σε αντίθεση με την προηγούμενη διαπραγμάτευση του Εδαφικού, πριν από ένα δεκαήμερο, η σημερινή ημέρα δεν μπορεί να θεωρηθεί και τόσο παραγωγική. Η τουρκική πλευρά ζήτησε δύο φορές διακοπή των συζητήσεων προκειμένου να διαβουλευθεί. Χωρίς βεβαίως να αναφέρεται στη μορφή της διαβούλευσης που είχε η τουρκική πλευρά, το σίγουρο είναι πως ο Μουσταφά Ακιντζί ήθελε να επικοινωνήσει με την Άγκυρα για να ανταλλάξει απόψεις και να προφανώς να πάρει οδηγίες.

Το μεσημέρι όταν διέκοψαν για να επανέλθουν το απόγευμα ο Μουσταφά Ακιντζί ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τα Ηνωμένα Έθνη ότι μεταξύ 6- 8 μμ η τουρκοκυπριακή πλευρά θα πραγματοποιούσε σύσκεψη. Κάτι ανάλογο αποφάσισε να πράξει και η ελληνοκυπριακή πλευρά. Μετά από την εξέλιξη αυτή και εφόσον θα επανέρχονταν στις 8 το βράδυ τοπική (9 ώρα Κύπρου) ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα πρότεινε όπως συνεχίσουν τη συζήτηση στα πλαίσια ενός δείπνου εργασίας. Πρόταση που έγινε αποδεκτή. 
Η πρώτη συνάντηση των δυο ηγετών ξεκίνησε στις 9 το πρωί τοπική ώρα (10 ώρα Κύπρου) και ολοκληρώθηκε γύρω στις 13.30 (14.30 ώρα Κύπρου).  Στην πρωινή συνάντηση των δυο ηγετών συμμετείχαν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα, η Ειδική Αντιπρόσωπος των ΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, οι διαπραγματευτές Αντρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού.
    
Στην πρωινή συνάντηση

Παρά τις προτροπές των φωτογράφων για μια χειραψία οι ηγέτες έδωσαν αρνητική απάντηση και έδειξαν ότι περίμεναν να τελειώσει η απαθανάτισή τους από τα Μέσα Ενημέρωσης για να ριχθούν στη δουλειά. Έδειχναν, μάλιστα, να βιάζονται να αποχωρήσουν οι φωτογράφοι και οι κινηματογραφιστές για να αρχίσουν δουλειά.

Τα μανίκια, βεβαίως, μπορεί να μην τα σήκωσαν -τουλάχιστον την ώρα που οι φωτογράφοι ήταν παρόντες- αλλά σίγουρα τις γραβάτες τις είχαν βγάλει. Ούτε οι δύο ηγέτες, ούτε ο κ. Άιντα, αλλά και κανένα από τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας δεν προσήλθε με γραβάτα κατά τη συνάντηση.Σ’ ό,τι αφορά την παρουσία δημοσιογράφων σχεδόν όλοι ήταν από ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά Μέσα Ενημέρωσης που βρίσκονται στην Ελβετία για να καλύψουν το γεγονός. Μετά τις φωτογραφίες και τη λήψη πλάνων αποχώρησαν από το ξενοδοχείο Λε Μιραντόρ, όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις. 

Τα «πηγαδάκια» της ενημέρωσης. 

Σε επιφυλακή οι δημοσιογράφοι αναμένουν κι αυτοί τις εξελίξεις για να τις μοιραστούν με το κοινό. 

Σε δήλωση προς τα ΜΜΕ αναμένεται να προβεί τη Δευτέρα το απόγευμα ή το βράδυ ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Η δήλωση τοποθετείται μεταξύ 1700-1900 τοπική ώρα (1800-2000 ώρα Κύπρου). Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει κατά πόσον θα προβούν σε δηλώσεις αύριο το απόγευμα και οι δυο ηγέτες. «Αυτό εναπόκειται σε εκείνους» ανέφερε πηγή των Ηνωμένων Εθνών.


Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης απολαμβάνει τη θέα. Άλλες πληροφορίες

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό με αντικείμενο την ασφάλεια και της εγγυήσεις θα συγκληθεί το διήμερο 27-28 Δεκεμβρίου, ενώ συζητείται και το 16-18 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα στον κυπριακό τύπο οι δύο ημερομηνίες συζητήθηκαν κατά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν. Για συζητηθέντα μεταξύ των δύο ηγετών ενημερώθηκε ο πρόεδρος Αναστασιάδης από τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας το απόγευμα του Σαββάτου.

Μετά από την εξέλιξη αυτή πρέπει να αναμένεται ότι τη Δευτέρα στο Μοντ Πελεράν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου με την οριστική κατάληξη επί των κριτηρίων του εδαφικού θα ανακοινώσουν την ημερομηνία πραγματοποίησης της πολυμερούς διάσκεψης.

Πάντως, η ημερομηνία της διάσκεψης από ελληνοκυπριακής πλευράς είναι υπό αίρεση, διότι θέτει ως προϋπόθεση να συμφωνηθούν τα περισσότερα ζητήματα, που εκκρεμούν. Αυτό συμφωνήθηκε στην Αθήνα, κατά τις συνομιλίες που είχε την περασμένη Τετάρτη ο κ. Αναστασιάδης και ήταν εισήγηση της ελληνικής κυβέρνησης.

Εφόσον υπάρξει θετική κατάληξη στο Μον Πελεράν οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στη Λευκωσία με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της διάσκεψης με διαβουλεύσεις και βολιδοσκοπήσεις για το ζωτικής σημασίας κεφάλαιο των εγγυήσεων και της ασφάλειας, καθώς και για εναπομείναντα ανοικτά ζητήματα άλλων κεφαλαίων. Η θέση του προέδρου Αναστασιάδη είναι, όπως συμφωνήθηκε και στην Αθήνα, ότι δεν μπορεί να υπάρχουν εγγυήσεις σε ένα ευρωπαϊκό κράτος. Αντίθετα, ο κ. Ακιντζί επιμένει σε παραμονή Tούρκων στρατιωτών και μετά τη λύση. Η τουρκική πλευρά συζητά μεταβατική περίοδο πέντε συν πέντε χρόνια για στρατεύματα και εγγυήσεις. Στην ολοκλήρωση της πρώτης πενταετίας θα γίνει, κατά τη δική τους πρόταση, επαναξιολόγηση και θα αποφασισθεί εάν θα παραμείνουν στο εξής ή θα όχι.

Καλά ενημερωμένες ελληνοκυπριακές πηγές εκτιμούν ότι υπάρχει προοπτική για επιστροφή στην ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία της Μόρφου και των Βαρωσίων, πέραν της κλειστής περιοχής, καθώς και μέρους της ενδοχώρας της Αμμοχώστου.

Σε ό,τι αφορά την Καρπασία έγινε αναφορά, από τουρκοκυπριακής πλευράς, για δημιουργία για λόγους ακτογραμμής ομοσπονδιακών πάρκων, σε περιοχές που δεν κατοικούνται. Σύμφωνα με το ΡΙΚ αυτό δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτό από ελληνοκυπριακής πλευράς με το σκεπτικό ότι τα πάρκα δεν θα μπορούν να αναπτυχθούν, αλλά και γιατί ζητήθηκαν ανταλλάγματα από τουρκοκυπριακής πλευράς σε άλλες περιοχές. Σε ό,τι αφορά τις περιουσίες, η απεσταλμένη του ΡΙΚ μετέδωσε, επικαλούμενη κομματικές πηγές, ότι στις περιοχές που θα επιστραφούν θα υπάρχει διαφορετικό καθεστώς από ό,τι σε εκείνες που θα είναι υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Επίσης, μια «ιδέα» για την διασύνδεση του περιουσιακού με το εδαφικό προβλέπει ειδικό καθεστώς περιουσιών και προνομίων σε Μόρφου και Καρπασία. Δηλαδή, να έχουν Τουρκοκύπριοι ειδικά προνόμια στη Μόρφου και οι Ελληνοκύπριοι στην Καρπασία.

Οι εκτιμήσεις του απεσταλμένου του philenews Ανδρέα Πιμπίσιη
  Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, η διαπραγμάτευση θα διαρκέσει μόνο δύο ημέρες, σήμερα Κυριακή και αύριο Δευτέρα. Κάτι που σημαίνει πως:
  α) οι δύο πλευρές είχαν καλύψει σημαντική απόσταση κατά την προηγούμενη παρουσία τους στον Λε Μιραντόρ,  β) κρίνεται πως αν δεν καταφέρουν να τα βρουν σε δύο ημέρες, όσες και να μείνουν ακόμα δεν θα συμφωνήσουν,  γ) βάζοντας ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα ουσιαστικά ασκείται μια έμμεση πίεση προς τους δύο ηγέτες προκειμένου να βγάλουν αποτέλεσμα,  δ) αν δεν βγει αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι έτοιμοι να επωμιστούν ευθύνες. 
  Το διήμερο αυτό θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και καθοριστικό όχι μόνο για το εδαφικό αλλά και για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Πριν πάνε οι ηγέτες στο Μον Πελεράν έμπαινε έντονα το ερώτημα ως προς τη σκοπιμότητα να πάνε στην Ελβετία για να συζητήσουν το εδαφικό. Οι δικαιολογίες που ακούστηκαν εκατέρωθεν πως θα αποφεύγονταν διαρροές κ.λπ., ούτε οι ίδιοι οι εκφραστές τους δεν τις πιστεύουν. Η απορία αυτή όχι μόνο παραμένει αλλά τώρα συνδέεται και με ένα εξίσου εύλογο ερώτημα: οι δύο ηγέτες έχουν την ίδια στόχευση; Ερώτημα που θα απαντηθεί ενδεχομένως αύριο το βράδυ όταν θα έχει ολοκληρωθεί η όλη διαπραγμάτευση. 
  Ο Νίκος Αναστασιάδης πήγε στην Ελβετία με στόχο να επιτύχει μια συμφωνία στο εδαφικό. Μια συμφωνία η οποία θα του έδινε ένα ισχυρό χαρτί για τη συνέχεια και κυρίως να διασφαλίσει ένα μαξιλαράκι για τη διαπραγμάτευση άλλων ζητημάτων. Μια συμφωνία στα κριτήρια του εδαφικού ενδεχομένως να δώσει ένα κίνητρο για να αλλάξει η προσέγγιση της κοινής γνώμης. Δεν είναι τυχαία που προτάσσεται συνεχώς ο αριθμός των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση. Έχει κι αυτό την ειδική του σημασία προς την κατεύθυνση της αλλαγής ψυχολογίας ανάμεσα στους πρόσφυγες και ευρύτερα την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Πιστεύει ο Νίκος Αναστασιάδης και οι πέριξ αυτόν, πως επιστροφή προσφύγων με την επιστροφή εδαφών, θα είναι ικανοποιητικά κίνητρα ώστε να λύσουν τα χέρια του για την πάρα πέρα διαπραγμάτευση. Δεν είναι επίσης τυχαίο το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συνδέει συμφωνία στα κριτήρια με ετοιμασία χάρτη. Γιατί όλοι αντιλαμβανόμαστε ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της παρουσίας ενός χάρτη που θα δείχνει την επιστροφή εδαφών στους Ελληνοκυπρίους. Έδειξε ο κ. Αναστασιάδης πως είναι έτοιμος να εργαστεί και να συνεργαστεί με την άλλη πλευρά (χωρίς να χρειάζεται η συνεχής παρέμβαση από τα Ηνωμένα Έθνη) ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Είδαμε πως και για τη διακοπή πήρε πάνω του την απόφαση. 
  Ο Μουσταφά Ακιντζί, από δικής του πλευράς φαίνεται πως έχει μια εντελώς διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων, καθοδηγούμενος πρωτίστως από την πίεση που του ασκεί η τουρκική πλευρά για να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε μια πενταμερή διάσκεψη. Γι’ αυτό και στο διήμερο 20-21 Νοεμβρίου δεν κρίνεται μόνο η πορεία του Κυπριακού αλλά και η αξιοπιστία του Μουσταφά Ακιντζί, εάν δηλαδή είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να λύσει το Κυπριακό προς όφελος των Κυπρίων ή για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Άγκυρας. Ζητούμενο, όπως περίπου έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές, είναι να καταλήξουν σε συμφωνία για τα κριτήρια και στη συνέχεια να προχωρήσουν με χάρτη και καθορισμό ημερομηνιών για πενταμερή/πολυμερή. Η τουρκική πλευρά όμως αυτό που φαίνεται να επιδιώκει μέσω του Μουσταφά Ακιντζί είναι μια συμφωνία στα κριτήρια και καθορισμό ημερομηνίας για πολυμερή/πενταμερή διάσκεψη. 
  Παράλληλα, ενώ η τουρκική πλευρά έχει μια κάθετη θέση στο θέμα της ημερομηνίας δεν τη βλέπουμε να κινείται με την ίδια ορμή στην ετοιμασία χάρτη. Αντίθετα αυτό που διαρρέουν στα κατεχόμενα είναι ότι η κάθε πλευρά θα ετοιμάσει το δικό της χάρτη στη βάση των κριτηρίων που θα έχουν συμφωνηθεί. Αυτό φαίνεται πως δεν είναι το ίδιο που υποστήριζε τουλάχιστον μέχρι τις 11 Νοεμβρίου η ελληνοκυπριακή πλευρά. Προσωπικά είχα θέσει το ερώτημα σε συνεργάτη του Προέδρου Αναστασιάδη ως προς την ετοιμασία του χάρτη και μου ξεκαθάρισε πως ένας θα είναι ο χάρτης ο οποίος θα ετοιμαστεί από τις δύο πλευρές και όχι από τα Ηνωμένα Έθνη. 
  Μετέωρο βήμα…
  Με δεδομένο ότι ο στόχος του Μουσταφά Ακιντζί είναι να πάρει ημερομηνία τότε παραμένει μετέωρο εάν τελικά θα γίνει κατορθωτή η επίτευξη συμφωνίας για χάρτη. Γιατί όπως φαίνεται μπορεί να καταλήξουν στα κριτήρια, αλλά χάρτη μπορεί να φύγουμε από την Ελβετία και να μην δούμε. 
  Κατά την πρώτη εβδομάδα διαπραγματεύσεων στην Ελβετία η ελληνοκυπριακή πλευρά κατάφερε να αποσείσει την όποια κριτική που της ασκήθηκε στηριζόμενη στη θέση/δικαιολογία ότι «θα πρέπει να μείνουμε στο θετικό ότι για πρώτη φορά υπήρξε διαπραγμάτευση του εδαφικού». Άρα στη βάση αυτής της προσέγγισης και με δεδομένη την επιστροφή τους για να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταφέρουν να βρουν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. 
  Το ποιο θα είναι τελικά το αποτέλεσμα θα αρχίσει να φαίνεται από απόψε όταν θα έχει κλείσει η πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης. Δηλαδή, εάν τελικά η τουρκική πλευρά συμφώνησε στα κριτήρια και πάμε στην ετοιμασία χάρτη, εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να παραχωρήσει ημερομηνία χωρίς να ετοιμαστεί χάρτης, ή εάν τελικά δεν θα προκύψει τίποτε και οι δύο πλευρές θα επιστρέψουν χωρίς αποτέλεσμα.   Η επόμενη χειρονομία
  Αυτό που όλοι αναμένουν να δουν από τη παρούσα διαπραγμάτευση είναι κατά πόσο ο Νίκος Αναστασιάδης θα κινηθεί εντός των πλαισίων της ελληνοκυπριακής πλευράς ή θα δώσει ακόμα μια χείρα βοηθείας προς τον Μουσταφά Ακιντζί. Και μια τέτοια χειρονομία βεβαίως θα είναι μια συμφωνία για πενταμερή/πολυμερή διάσκεψη χωρίς να υπάρχει συμφωνημένος χάρτης. 
  Η προϊστορία έδειξε πως o Νίκος Αναστασιάδης δεν έχει πρόβλημα να κάνει κινήσεις προς ικανοποίηση αιτημάτων του συνομιλητή του. Όμως αυτή τη φορά εδώ που βρίσκεται δεν έχει περιθώρια για πολλές κινήσεις. Είτε θα ικανοποιήσει τον Τουρκοκύπριο συνομιλητή του και θα δεχθεί τις επικρίσεις των Ελληνοκυπρίων, ή θα πάει κόντρα στις απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς κερδίζοντας εύσημα εντός της ε/κ κοινότητας και με πιθανή επίρριψη ευθυνών από τα Ηνωμένα Έθνη.

Δημιουργία δύο ή περισσότερων ζωνών

Προ της έναρξης των συνομιλιών στην Ελβετία, στις 7 Νοεμβρίου, ένα από τα επίμαχα ζητήματα ήταν αυτό της δημιουργίας μιας τρίτης ζώνης, η οποία θα ήταν υπό την διοίκηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Σ’ αυτή τη ζώνη, έλεγαν οι πληροφορίες, θα τοποθετείτo η Μόρφου. Στην πορεία όμως ξεκαθάρισε ότι η ε/κ πλευρά απορρίπτει κάτι ανάλογο και ότι δεν θα δεχθεί να μην υπαχθεί η περιοχή της Μόρφου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, γιατί, όπως εξηγούσαν διάφοροι εμπλεκόμενοι στις συνομιλίες, εάν δεν περάσει αυτή η περιοχή στον έλεγχο των Ελληνοκυπρίων, δεν βγαίνουν τα μαθηματικά. Δηλαδή ο αριθμός των προσφύγων που θα επιστρέψουν στην υπό ε/κ διοίκηση περιοχή θα είναι πολύ μικρότερος. Η Μόρφου μπαίνει ως στόχος και σε συνάρτηση με την ακτογραμμή. Η ε/κ πλευρά θέλει το μέγεθος της ακτογραμμής να αντιπροσωπεύει το έδαφος που θα έχει υπό τον έλεγχό της η κάθε Πολιτεία. 
  Το δεδομένο αυτή τη στιγμή είναι πως ούτε η μία ούτε και η άλλη κάνει πίσω στο θέμα της Μόρφου. Άρα ένας τρίτος μπορεί να σκεφτεί ως μέση λύση την τοποθέτηση της περιοχής κάτω από ομοσπονδιακή ομπρέλα. Ίσως να έρθει και να βάλει κι άλλες «επίμαχες περιοχές» κάτω από την ίδια ομπρέλα. Όμως η δημιουργία μιας ομοσπονδιακής ζώνης μπορεί να λύνει τον μπελά της διοικητικής δομής μιας συγκεκριμένης περιοχής πλην όμως δεν παρέχει λύση στο θέμα των κατοίκων. Άρα στην προκειμένη περίπτωση το πιο πιθανό η περιοχή να είναι υπό τον έλεγχο του κεντρικού κράτους αλλά χωρίς να επιστρέψουν πίσω οι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες των περιουσιών και βεβαίως χωρίς οι νυν κατέχοντες τις περιουσίες αυτές να τις έχουν εγκαταλείψει. 
  Τέτοια εξέλιξη ουσιαστικά επιτρέπει στον Μουσταφά Ακιντζί να λέει πως κανένας δεν έφυγε από «το σπίτι του» και ότι απλώς αλλάζει η διοικητική δομή. Στον Νίκο Αναστασιάδη το μόνο που επιτρέπει να πει είναι πως αυτές οι περιοχές παύουν να είναι υπό τουρκική κατοχή. Εφόσον δεν διασφαλίζεται επιστροφή νόμιμων κατοίκων δεν μπορεί να πει οτιδήποτε άλλο. 
  Άρα θα έχουμε πρόοδο η οποία ουσιαστικά δεν θα αποτελεί πρόοδο. Όσο παράδοξο κι αν θεωρείται, αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας συμφωνίας δημιουργίας μιας τρίτης ζώνης υπό τη διοίκηση της ομόσπονδης κυβέρνησης. Κι όταν λέμε να υπαχθεί υπό τη διοίκηση της ομόσπονδης κυβέρνησης σημαίνει πως η όποια απόφαση που θα αφορά την εν λόγω περιοχή θα πρέπει να συμφωνείται και από τις δύο πλευρές. 

Μονόπλευρες κινήσεις 
  Ο Νίκος Αναστασιάδης δύο φορές, μέχρι στιγμής, ικανοποίησε τα αιτήματα του Μουσταφά Ακιντζί. Η πρώτη φορά ήταν η συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών η οποία δεν έφερε και κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η δεύτερη φορά ήταν η συμφωνία για συζήτηση του εδαφικού εκτός Κύπρου. Δέχθηκε κι αυτό το αίτημα και πήγαν όλοι στην Ελβετία. Μετά παρέλευση πέντε ημερών διαπραγμάτευσης αποφασίστηκε διακοπή μιας εβδομάδας. Κι εδώ είδαμε τον χαρακτήρα του Μουσταφά Ακιντζί. Η κίνηση για διακοπή έγινε από τον κ. Αναστασιάδη και αμέσως η τουρκική πλευρά έσπευσε να το εκμεταλλευθεί καθιστώντας τον υπεύθυνο για το γεγονός αυτό. 
  Είτε έτσι έχουν τα πράγματα είτε όχι αυτό που έμεινε ήταν πως η διακοπή των συνομιλιών αποφασίστηκε μετά από αίτημα του ηγέτη της ελληνοκυπριακής πλευράς Νίκου Αναστασιάδη. Αυτό χρησιμοποίησε σ’ όλες του τις δηλώσεις ο Μουσταφά Ακιντζί, αυτό είπαν και τα Ηνωμένα Έθνη. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι οι Τούρκοι έσπευσαν αμέσως να περάσουν τη θέση: όπως ο κ. Ακιντζί ζητά διάλειμμα για να διαβουλευθεί με την Άγκυρα έτσι και ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε διάλειμμα μιας εβδομάδας. 
  Γι’ αυτό βεβαίως δεν ευθύνεται κανείς άλλος από τον ίδιο τον Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος μπορούσε για άλλες δύο ημέρες να μείνει εκεί και να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση. Όπως θα μπορούσε να άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για όσο χρειαστεί. Ξέροντας πως υπήρχε χρονικός περιορισμός για τον Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος θα έπρεπε να επιστρέψει τη Δευτέρα για να «γιορτάσει την επέτειο» ανακήρυξης του ψευδοκράτους. 
Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης, philenews/ ΚΥΠΕ
 

Το διαβάσαμε στο: Philenews.com
21/11/17

Διαβάστε  ακόμη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ