Ενισχύθηκαν οι ανησυχίες για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Άκκιουγιου

Sale

Το top7news.gr πωλείται. Για πληροφορίες γράψτε μας στo sales@top7news.gr

Ενισχύθηκαν οι ανησυχίες για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Άκκιουγιου

Ενισχύθηκαν οι ανησυχίες για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Άκκιουγιου

Λευκωσία: Τις έντονες ανησυχίες του εξέφρασε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, κατά την πρωινή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και τη ρωσική εταιρεία Rosatom, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκκιουγιου, η οποία φαίνεται να προχωρεί λόγω της αναθέρμανσης των σχέσεων Τουρκίας – Ρωσίας.
 
Κατά τη συνάντηση έγινε γνωστό ότι το εργοστάσιο θα διαχειρίζεται τουρκική εταιρεία, θυγατρική της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, Rosatom. Το γεγονός αυτό, σημειώνεται, αυξάνει τις ανησυχίες των Οικολόγων γιατί η εταιρεία –αν και ρωσικών επί του παρόντος συμφερόντων– θα λειτουργεί μέσα στα πλαίσια της τουρκικής δικαιοσύνης και «ξέρουμε όλοι ποιο είναι το επίπεδο της δικαιοσύνης στη γειτονική χώρα». Το πιθανότερο, προστίθεται, είναι να αρχίσει η λειτουργία του το 2023 αν τελικά καταφέρει να αδειοδοτηθεί δεδομένου ότι υπάρχουν τοπικές και παγκόσμιες αντιδράσεις.
 
Ο Γ. Περδίκης σε δηλώσεις του επισήμανε πως υπήρξε πλήρης διαφωνία με την εταιρεία. «Προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες μας, αλλά με τα στοιχεία που μας έδωσαν μας έκαναν περισσότερο ανήσυχους. Η εταιρεία που θα το διαχειριστεί θα είναι εγγεγραμμένη στην Τουρκία και θα υπόκειται στη νομοθεσία της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, θα υπόκειται σε τουρκικό το νομικό δίκαιο, ενώ στην εταιρεία θα μπορούν να αποκτήσουν μετοχές τρίτοι μέχρι και 45%». Συνεχίζουμε, πρόσθεσε ο κ. Περδίκης, να είμαστε κάθετα αντίθετοι στη δημιουργία του πυρηνικού εργοστασίου στο Άκκιουγιου ακριβώς απέναντι από την Κύπρο και θα επιμείνουμε στις δράσεις μας, ώστε και την ύστατη στιγμή να αποτρέψουμε τη λειτουργία του.
Οι Οικολόγοι έχουν προβεί σε διαμαρτυρίες για τη ρωσική απόφαση τόσο προς τη Μόσχα όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 


Το διαβάσαμε στο: Philenews.com
21/11/17

Διαβάστε  ακόμη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ