Ε.Ε.: Καμιά συνέπεια για Ερντογάν

Sale

Το top7news.gr πωλείται. Για πληροφορίες γράψτε μας στo sales@top7news.gr

Ε.Ε.: Καμιά συνέπεια για Ερντογάν

Ε.Ε.: Καμιά συνέπεια για Ερντογάν

Βρυξέλλες: «Όχι» για δεύτερη φορά λέει η Κομισιόν, στο συντριπτικό αίτημα της Ευρωβουλής για πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, υπό το φως της κατάλυσης της δημοκρατίας στη χώρα αλλά και των επιθέσεων που έχει εξαπολύσει το καθεστώς Ερντογάν κατά της Ολλανδίας και της Γερμανίας.
 
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν σήκωσε το γάντι της πρόκλησης-πρόσκλησης που του απηύθυναν τρεις πολιτικές ομάδες, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι, ζητώντας άμεσο πάγωμα των τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
 
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν αρκέστηκε σε επικρίσεις κατά του καθεστώτος Ερντογάν, λέγοντας ότι οι κατηγορίες που διατυπώνει η Άγκυρα κατά της Ολλανδίας και της Γερμανίας είναι «απαράδεκτες». Εμμένοντας στην τακτική των φραστικών υποδείξεων, για προφανείς λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, ο κ. Γιούνκερ αρκέστηκε να απορρίψει τις επιθέσεις της Άγκυρας και να εκφράσει αλληλεγγύη στα ευρωπαϊκά κράτη.
 
Άλλωστε, η Κομισιόν, σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε προχθές, είχε φροντίσει να προκαταλάβει τη στάση της Ευρωβουλής και να καταστήσει σαφή τον προσανατολισμό της, για συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι «τα θέματα που προκαλούν ανησυχία μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω ανοικτών και άμεσων καναλιών επικοινωνίας» με το καθεστώς Ερντογάν...
 
Στη συζήτηση που έλαβε χώρα στην ολομέλεια της Ευρωβουλής, ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφσταντ, υπέδειξε ότι «η μόνη σοβαρή πράξη» εκ μέρους της Ε,Ε, θα ήταν «τώρα» η αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Όταν ο κ. Ερντογάν επανέλθει στα «συγκαλά του», μπορούμε να ξαναρχίσουμε τη διαδικασία, ανέφερε ο κ. Φέρχοφσταντ. Στην ίδια κατεύθυνση και ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Τζάνι Πιτέλα, ο οποίος άλλωστε είχε την πρωτοβουλία για την έκδοση ψηφίσματος στα τέλη του 2016, προκειμένου να παγώσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ψήφισμα το οποίο ούτε η Κομισιόν, αλλά ούτε τα κράτη-μέλη έλαβαν υπόψη (με εξαίρεση την Αυστρία).
 
Υπέρ της αναστολής της διαδικασίας τάχθηκε και ο ηγέτης του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος ωστόσο ανέφερε ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν μπορεί να καταστεί πλήρες μέλος της Ε.Ε και θέτοντας παράλληλα θέμα εκτροπής της ενταξιακής διαδικασίας σε μια ειδική σχέση. 
 
Επί τάπητος τέθηκε στην ολομέλεια και το ζήτημα του «Μέλλοντος της Ευρώπης», με τη Λευκή Βίβλο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να συγκεντρώνει και πάλι πυρά, καθώς μεταξύ των σεναρίων που προβάλλει είναι και η επικίνδυνη ιδέα μιας Ε.Ε. πολλαπλών ταχυτήτων. Ο κ. Γιούνκερ έριξε και πάλι το μπαλάκι στα κράτη-μέλη, ενόψει των συζητήσεων που θα έχουν στη Ρώμη στις 25 Μαρτίου και της διακήρυξης που επιδιώκεται να υπογραφεί με την ευκαιρία και της επετείου των 60 ετών της Ενωμένης Ευρώπης. Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Τζάνι Πιτέλα υπέδειξε ότι το ζήτημα που εγείρεται είναι η λήψη αποφάσεων επί της πορείας που επιδιώκεται να ακολουθηθεί, προκειμένου να υπάρχει ένας ξεκάθαρος στόχος και ένας ξεκάθαρος προορισμός.
 
 
«ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΕΡΜΟΥ ΑΕΡΑ»
 
Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφσταντ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Σύνοδος της Ρώμης δεν θα καταλήξει στη «παραγωγή θερμού αέρα», ενώ η ηγέτιδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσον η διακήρυξη της Ρώμης θα στείλει τα ορθά μηνύματα στους πολίτες των κρατών-μελών. Αντίθετα, στήριξη στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και στα σενάρια της Λευκής Βίβλου διατύπωσε η Ομάδα του ΕΛΚ.
 
Ανταπόκριση: Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες


Το διαβάσαμε στο: Philenews.com
21/11/17

Διαβάστε  ακόμη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ