Άιντα: Το τραπέζι είναι εκεί

Sale

Το top7news.gr πωλείται. Για πληροφορίες γράψτε μας στo sales@top7news.gr

Άιντα: Το τραπέζι είναι εκεί

Άιντα: Το τραπέζι είναι εκεί

Λευκωσία: Την εκτίμηση ότι χρειάζεται αλλαγή στη μεθοδολογία για να υπάρξει αποτέλεσμα, εξέφρασε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα μιλώντας στο τ/κ “πρακτορείο ειδήσεων” εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι δύο ηγέτες θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

“Το τραπέζι είναι εκεί. Εγώ δεν μπορώ να κάνω κάτι. Τα βήματα που χρειάζονται, θα τα κάνουν οι ίδιοι. Για να συνεχιστεί το τανγκό χρειάζονται δύο πλευρές”. Η συνέντευξη του κ. Άιντα στο τ/κ “πρακτορείο” έγινε μετά την επίσκεψή του το Σάββατο στο Μεγάλο Χάνι στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου ήπιε καφέ με μια παρέα Ε/κ και Τ/κ που συναντώνται εκεί κάθε εβδομάδα από τότε που άνοιξαν τα οδοφράγματα. Δημοσιεύθηκε στον τ/κ Τύπο χθες.

Όπως ανέφερε, είναι προϋπόθεση το να υπάρχει αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των δύο πλευρών και είναι πιο σημαντικό από το να γυρίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών να αξιολογήσουν καλά αυτόν το χρόνο. Πρόσθεσε δε ότι όσο επιμηκύνεται η κρίση, μειώνεται ο αξιοποιήσιμος χρόνος που απομένει και πως ενώ αυξάνεται η ανησυχία όλων όσοι είναι υπέρ του “ναι” με την παρούσα κατάσταση, τόσο ενισχύεται κάθε μέρα το στρατόπεδο του “όχι”.

Παρά το γεγονός ότι είναι λιγότερο αισιόδοξοι απ’ ότι ήταν στο παρελθόν, εντούτοις η ελπίδα υπάρχει ακόμη και ότι τα ΗΕ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι έτοιμοι να στηρίξουν κάθε βήμα που θα γίνει για τη λύση.

Εργάζεται, συνέχισε, σε μια μέθοδο που θα επικεντρώνεται στα πιο σημαντικά θέματα και όχι στα λιγότερο σημαντικά, κατά το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας. Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα ανέφερε ότι και οι δύο ηγέτες του έχουν δηλώσει ότι θέλουν να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις.

Ανέφερε επίσης ότι πρέπει πλέον οι Κύπριοι να πάρουν πρωτοβουλία και να κάνουν βήματα συνεργαζόμενοι και χωρίς να χρειάζεται να πάρουν έγκριση από τους αρμοδίους. “Πλέον πρέπει οι Κύπριοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες συνεργασίας ωσάν να είναι ενωμένοι και να κάνουν βήματα. Αν πήγαιναν καλά οι συνομιλίες θα έλεγα να περιμένετε τη λύση, ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη ότι λύση δεν θα υπάρξει σύντομα, πρέπει να αναπτυχθούν διαφορετικές στρατηγικές”.

Στον κόσμο, συνέχισε, υπάρχουν πολλές χώρες και έθνη που ψάχνουν την απάντηση στο ερώτημα “θα γίνουμε πιο ενωμένοι μαζί ή χώρια;” και οι Κύπριοι πλέον, είπε, θα πρέπει να δείξουν την προτίμησή τους, “ενωμένοι και δυνατοί” ή “χωριστά και δυνατοί”.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις ότι η τ/κ πλευρά ήθελε να φύγει από τις συνομιλίες και βρήκε ως δικαιολογία την απόφαση της Βουλής, ο κ. Άιντα ανέφερε ότι ως ένα άτομο που έζησε το όλο γεγονός δεν πιστεύει ότι είναι έτσι τα πράγματα. «Αυτά που έγιναν είναι όπως παρουσιάστηκαν. Είναι μία ανεπιθύμητη εξέλιξη που συνέβη εκτός του ελέγχου των δύο ηγετών. Ο Αναστασιάδης επανέλαβε δεκάδες φορές ότι η απόφαση αυτή είναι λανθασμένη. Ο Ακιντζί εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτό το γεγονός, όμως είπε ότι πρέπει η απόφαση ν’ αλλάξει».

Ο Ειδικός Σύμβουλος πρόσθεσε ότι στο παρόν στάδιο όλες οι πλευρές γνωρίζουν τι μπορούν να πάρουν ή να δώσουν όμως είμαστε αντιμέτωποι με μία εμπλοκή επειδή η κάθε πλευρά περιμένει την άλλη να κάνει το βήμα. Οι ηγέτες, συνέχισε, πρέπει να επικεντρωθούν σε ουσιώδη θέματα για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που οι ηγέτες επιστρέψουν στο τραπέζι υπάρχουν διεργασίες για το τι μπορούν να κάνουν και σημειώνοντας ότι χωρίς την αλλαγή μεθοδολογίας δεν μπορεί να είναι επιτυχείς.


Το διαβάσαμε στο: Philenews.com
21/11/17

Διαβάστε  ακόμη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ